четвртак, 29. мај 2014.

Evropa - geografija

EVROPA


OPSTE ODLIKE:

Evropa je jedan od sedam kontinenata koji je više kulturno i politički nego geografski izdvojen od Azije, što dovodi do različitih pogleda o granicama Evrope. Fizički i geološki, Evropa je potkontinent ili veliko poluostrvo koje čine zapadni deo Evroazije.
Granice Evrope određuju Atlantski okean na zapadu, Severni ledeni okean na severu, Sredozemno morena jugu i Kavkaz, Kumo-manička udolina i Crno more na jugoistoku. Istočne granice Evrope nisu jasno određene, ali se tradicionalno vrši podela duž planine i reke Ural i Kaspijskog jezera.
Evropa je na pretposlednjem mestu u pogledu površine, zauzimajući oko 10.390.000 km² ili 2% površine Zemlje. Što se tiče broja stanovnika, ona je na trećem mestu (Azija i Afrika su veće) sa populacijom od oko 710.000.000 stanovnika ili oko 11% svetskog stanovništva.
POLOZAJ EVROPE
Moglo bi se reći da je Evropa poluostrvo koje se sastoji od više manjih poluostrva. Pretežno je nizijska, ali ima planinske lance u unutrašnjosti, na severu i na jugu. Glavni planinski lanac su Alpi, a najviši vrh je Elbrus u Rusiji (5.630 m). Velike reke u središnjem delu su važni plovni putevi.

REGIJE:

Evropa se tradicionalno deli na pet geografsko-kulturnih područja:
  • Balkan
  • Istočna Evropa
  • Skandinavija
  • Srednja Evropa
  • Zapadna Evropa


REGIJE EVROPE

RELJEF:

Od svih kontinenata Evropa je najrazuđeniji kontinent. Ona sama je jedno veliko poluostrvo. Posmatramo li nju kao kontinent onda na tom poluostrvu (kontinentu), na poluostrva i ostrva otpada 28% njene celokupne površine. Posmatrano iz drugog ugla oko 62% evropskog prostora nalazi se blizu mora, a samo za 38% toga prostora moglo bi se konstatovati da je udaljeno od mora.
Po vertikalnoj raščlanjenosti reljefa, Evropa je dosta nizak kontinent. Srednja visina Evrope je istovetna sa visinom Australije oko 300 m


GEOGRAFSKO-KULTURNA PODELA:

Evropa se tradicionalno deli na pet geografsko-kulturnih područja:
  • Južna Evropa (obuhvata zemlje Pirinejskog, Apeninskog i Balkanskog poluostrva)
  • Istočna Evropa (obuhvata republike evropskog dela bivšeg Sovjetskog Saveza)
  • Severna Evropa (obuhvata Dansku, Skandinaviju, Finsku i Island)
  • Srednja Evropa (obuhvata podunavske i alpske zemlje i zemlje Nemačko-poljske nizije)
  • Zapadna Evropa (obuhvata Britanska ostrva, Francusku, Monako i Beneluks)



STANOVNISTVO:

Evropa ima oko 730 miliona stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi 32 stanovnika po kvadratnom kilometru.
Glavne religije: 55% katolici, 25% protestanti, 13% pravoslavci i 7% muslimani.
Prosečno životno doba: 68,3 godine za muškarce i 77 godina za žene.Većina evropskih jezika ima zajednički koren u indoevropskoj jezičkoj porodici.
Jezik koji je najviše uticao na ostale jeste latinski, koji je prvo bio službeni jezik Rimskog carstva, zatim jezik crkve, i napokon jezik intelektualaca, da bi danas nestao kao živi jezik, ali sačuvao se kao koren hiljada reči u svim evropskim jezicima.Najveće jezičke porodice Evrope su slovenski, germanski i romanski jezici. Manje su ugro-finska porodica i enklave jezika čije je poreklo mnogo starije (grčki, baskijski, albanski jezik, itd.).



AUTOR: DJORDJE PESIC

Нема коментара:

Постави коментар