четвртак, 29. мај 2014.

Отело-Виљем Шекспир

Отело почиње на улици у Венецији, у јеку свађе између Родерига, богатог човјека и Иага. Родериго је плаћао Иагу да му помогне у парници за Десдемона. Али Родериго управо сазнаје да је Десдемона удата за Отела, генерала коме Иаго служи као потпоручник. Иаго каже да мрзи Отхелла, који га је недавно прешао за положај поручника у корист неискусног војника Михаила Касиа. Непримјетни, Иаго и Родериго се жале Брабанзиу да је његову кћи Десдемону украо и њоме се оженио Црнац Отело. Брабанзио види да његова кћи заиста недостаје и скупи неколико официра да пронађу Отела. Не желећи да се зна за његову мржњу према Отелу, Иаго оставља Родерига и пожури назад до Отела прије него га Брабанзио види. У Отелове одаје стиже Касио са хитном поруком од Војводе: потребна је Отелова помоћ за предстојеће турске инвазије на Кипар. Недуго након тога, Брабанзио стиже с Родериго и осталима, а Отхелла оптужују за крађу његове кћери помоћу чаролије. Када је сазнао да је Отело на путу да разговара са војводом, Брабанзио одлучи отићи и оптужити Отела пред окупљеним сенатом. Брабанзио планира освету. Војвода и Сенат су веома наклоњени Отелу. Када му је дата шанса да говори о себи, Отело објашњава да је он патио за Десдемоном и да ју је освојио али не врачањем, већ са причама о путовањима и авантурама у рату. Војвода сматра да је Отелово објашњење уверљиво, а Дездемона је и сама ускочила у том тренутку, бранећи свој избор брака и објавјештава свог оца да је сада вјерна свом мужу.
Брабанзио је фрустриран, али омогућује сенату да настави. Војвода говори Отелу да мора ићи на Кипар да помогне у одбрани од Турака, који су кренули на острво. Десдемона инсистира да прати мужа на том путу, а припреме су за њих да оде те ноћи. Следећег дана на Кипру на обали стоје два господина са Монтаном, гувернером Кипра. Долази трећи господин који наводи да су турске флоте уништене у олуји на мору. Касио, чији брод није доживио исту судбину, стиже убрзо, прећен другим бродом који је превозио Иага, Родерига, Десдемону и Емилиу, Иагову супругу. Након што су стигли, група одлази у луку. Док су чекали Отела, Касио је поздравио Десдемону ударајући је по руци. Гледајући их, Иаго говори публици да ће искористити тај стисак руке "као малу сплекту" да ухватити Касиа у замку. Долази Отело, поздравља своју супругу, те најављује да ће те вечери бити прослава јер је Кипар сачуван од Турака. Након што су отишли, Родериго се жали Иагу да нема шансе да уништи Отелов брак. Иаго увјерава Родерига да чим Десдемони "нарав постане досадна ", она ће се изгубити интерес за Отела и тражиће сексуално задовољство негде друго. Међутим, Иаго упозорава да ако буде "негде друго", веројатно ће бити са Касиом. Иаго наговара Родерига да треба да баци Касиа у немилост тако што ће се почети борити са њим на забави те вечери. У монологу, Иаго објашњава публици да је елиминирање Касиа први кључни корак у његовом плану за пропаст Отела. Те ноћи, Иаго види да је Касио пијан, а онда шаље Родерига да започне борбу с њим. Очигледно изазван од Родерига, Касио потера Родерига преко позорнице. Гувернер Монтано покушава смирити Касиа, а Касио га убоде. Иаго шаље Родерига да подигне буку у граду. Бука је подигнута,а Отело који је напустио забаву раније како би конзумирао брак, убрзо долази да би смирио комешање. Када Отело захтијева да зна ко се почео борити, Иаго измисли да је ту упетљан његов "пријатељ", Касио, али на крају он му исприча цијелу причу. Отело онда Касиу одузима чин поручника.Касио бјесни, а онда када сви други одлазе он се жали Иагу да је његов углед заувијек уништен. Иаго увјерава Касиа да може вратити Отелову добру вољу помоћу Десдемоне као посредника. У монологу, Иаго нам говори да ће уоквирити Касиа и Десдемону као љубавнике да би направио Отела љубоморним. У покушај помирења,Касио шаље музичаре да свирају испод Отеловог прозора. Отело, међутим, шаље свог клауна да каже музичарима да оду. Надајући се да ће организовати састанак са Десдемоном,Касио пита клауна, сељака који служи Отелу да му пошаље Емилиу. Након што клаун одлази, долази Иаго и говори Касиу да ће макети Отела са пута, тако да Касио може раговарати насамо са Десдемоном. Отело, Иаго и господин одлазе да испитају неке од градских бедема. Десдемона оправдава Касиов захтјев и обећава да ће учинити све што може како би Отело опростио свом бившем поручнику. Када је Касио био на одласку, враћају се Отело и Иаго.
Осјећајући се нелагодно, Касио одлази без да разговора са Отелом. Отело се распитује да ли је то Касио који се управо растао од његове супруге, а Иаго палећи Отелову ватру љубоморе, одговара: "Не, наравно, не могу то замислити, / да ће се искрасти толико крив, / Видјевши како одлазиш". Отело постаје узнемирен и потиштен, а Иаго жели да оствари свој циљ уклањајући обојицу и Касиа и Отела тако што говори да Касио и Десдемона имају аферу. Десдемонина молба Отелу да Касиу поново врати чин поручника увјерава Отхелла да је његова супруга невјерна. Након Отеловог разговора са Иагом, Десдемона долази и позива Отела на вечеру, али он се не осјећа добро. Она му нуди своју марамицу да је омота око главе, али он сматра да је "превише мала" и испушта је на под. Дездемона и Отело одлазе на вечеру, а Емилиа узима марамицу, напомињући публици да је Иаго увијек желио да је украде. Иаго је пресретан кад му Емилиа даје марамицу, које је поставио у Касиову собу као "доказ" за његову аферу са Десдемоном. Када Отело захтјева "видљиви доказ" да је његова супруга невјерна, Иаго каже да је видио Касиа како "брише браду" са Десдемонином марамицом – а то је први поклон који јој је Отело дао . Отело обећава да ће се осветити супрузи и Касиу, а Иаго се закуне да ће му помоћи. Када Отело види Десдемону касније те вечери, захтијева од ње да му покаже марамицу, али она му говори да је није понијела са собом и покуша промијенити тему па наставља причати у Касиову корист. То изазове још већи бијес у Отелу и он је избаци вани. Нешто касније, на позорницу долази Касио, питајући се о марамици коју је управо пронашао у свом стану.
Поздравила га је Бианца, проститутка, којој он говори да умзе марамицу и да му копира њен вез. Због Иагових сплетки, Отело постаје толико опсједнут љубомором да пада у транс и има нападе епилепсије. Док се овај грчи на поду, долази Касио, а Иаго му каже да се на разговор врати за неколико минута. Када се Отело опоравља, Иаго му говори о планираном састанку са Касиом. Он говори Отелу да се сакрије и да гледа како Иаго из Касиоа извлачи причу о његовој афери са Десдемоном. Отело се крије у страну и слуша, Иаго од Касиа црпи информације о Бианци, чинећи да се Касио смије и потврди Отелове сумње. Онда улази Бианца са Десдемонином марамицом, приговарајући Касиу да јој је напрвио копију веза љубавог симбола које му је дала нека друга жена. Долази Десдемона са Лодовиком, а Лодовико даје Отелу писмо из Венеције у коме га позивају кући, а на његово мјесто постављају Касиа као његову замјена. Отело побјесни, удари Десдемону и истјера је вани. Те ноћи, Отело оптужује Десдемону да је блудница. Он игнорише њене тврдње да је невина, које подржава Емилиа. Иаго увјерава Десдемон да се Отело узнемирио због неких питања у држави. Касније те ноћи, Отело дрско говори Десдемони да га чека у кревету и да отјера Емилиу. У међувремену, Иаго увјерава још увијек љутог Родерига да све иде по плану: како би спријечило Дездемону и Отело да оду, Родериго мора убити Касиа. Тада ће он имати чист пут до своје љубави. Иаго упућује Родерига да Касиу постави засједу, али Родериго пропушта његов знак и умјесто тога Касио га рани. Иаго рани Касиа и побјегне. Када Отело чује Касиов плач, претпоставља да је Иаго убио Касиа као што је то и рекао. Улазе Лодовицо и Гразиано да виде што се то догађа.
Иаго улази убрзо након тога и претвара се да је бијесан када "открива" да је Касио напао Родерига, кога убија.Касио одлази да завије рану. У међувремену, Отело стоји изнад његове жене која спава, припремајући се да је убије. Десдемона се пробуди и почне да се правда Отелу.Она тврди да је невина, али Отело је угуши. Улази Емилиа са вијешћу да је Родериго мртав. Отело пита да ли је и Касио такође мртав, а када Емилиа каже да није Отело се осјећа понижено. Након што је викала да је убијају, Десдемона мијења причу прије него што умре, тврдећи да је она починила самоубиство. Емилиа пита Отела шта се догодило, а Отело јој говори да је убио Десдемону због њене невјере, на коју му је указао Иаго. Монтано, Гразиано и Иаго улазе у собу. Иаго покушава ућуткати Емилиу, која схвата шта је учинио. У почетку Отело инсистира да Иаго каже истину, наводећи марамицу као доказ. Када му Емилиа говори како је пронашла марамицу и дала Иагу, Отела се сломи и почне плакати. Он покушава убити Иага, али није наоружан. Иаго убија Емилиу и бјежи, али хватају га Лодовицо и Монтано, који су се вратили држћеи Иага заробљеног. Они су такође довели и Касиаа, који је био у столици због ране. Отело рани Иага и разоружа га. Лодовицо каже Отелу да мора поћи с њима назад у Венецију да му се суди. Отело говори о томе како би волио да га се памти, онда се убија мачем. Драму затвара Лодовицова прича. Он даје Отелову кућу и имање Гразиану и наређује да погубе Иага.


Нема коментара:

Постави коментар